Samhain Inspiratie

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 14:14

Ik geloof dat de herfst toch mijn favoriete jaargetijde is.


Het ruikt zo lekker buiten, de kleuren zijn prachtig en de natuur blijft mij verbazen met al haar wonderlijke paddestoelen. Ik vind het ook niet erg dat het weer eerder donker is en zelfs de regen en wind hebben een geweldige charme. Eerlijk gezegd is mij meest ideale herfstdag een dag die begint met een boswandeling en die eindigt met een vroege avond terwijl ik een stevige soep gekookt heb en ondertussen de kaarsjes heb aangestoken. Zo gezellig ;p

Nu staat Samhain alweer voor de deur. De tijd vliegt net zo hard erbij als de blaadjes die van de bomen afvallen. Samhain, beter bekend als Halloween en uitgesproken als Sowen, is volgens de Keltische tradities het begin van het nieuwe jaar. 31 oktober sluiten we het jaar af en op 1 november start het jaarwiel opnieuw. Tijdens deze periode is de sluier tussen onze wereld en die van het hiernamaals op zijn dunst, zoals men dat zegt. Het is een tijd waarin we bewust stil staan bij onze voorouders. 

Als je de film Coco kent dan weet je dat ze in Mexico de Dag van de Doden vieren. Een oude traditie waarbij de voorouders werden geëerd en het leven werd gevierd. Dat is ook de ware intentie van Halloween oftewel Samhain. 

Als het goed is zijn alle voorbereidingen voor de winter getroffen en ben je er klaar voor om naar binnen te keren, te rusten en bezinnen. Helaas is dit bij velen van ons niet zo. We leven in een snelle wereld waarin doorgaan en gejaagdheid heel 'normaal' is, met alle gevolgen van dien. 

Wat zou er veranderen in jouw leven als je wel tijd vrij maakt voor jezelf?

Trick or Treat is een oud ritueel.


Het langs de deuren gaan en vragen om snoepgoed is een traditie die wij kennen van Sint Maarten en Halloween. Het gaat hier om een oud ritueel met een nog ouder verhaal. Er wordt zelfs beweerd dat Halloween en Sint Maarten, zelfs Sinterklaas, voortkomen uit dezelfde oude gebruiken. Per streek hebben oude tradities andere vormen aangenomen en zo ook het oorspronkelijke Samhain.

Zoals ik al vertelde is de grens tussen de spirituele wereld en ons aards bestaan vervaagd. Volgens de oude Kelten kunnen de dolende zielen zich in deze periode makkelijker aan ons tonen. Men noemt deze dolende zielen ook wel dwaallichtjes. Het lichtje in een uitgeholde pompoen staat symbool voor een dwaallichtje. Tijdens Samhain kunnen de zielen de levenden een bezoekje brengen. Vaak gaan ze terug naar het huis waar ze vandaan komen. Volgens het oude gebruik mag je de zielen niet weigeren, maar moet je ze verwelkomen. Doe je dat niet, dan staat je nog wat te wachten. Trick or Treat!!

De kinderen die zich verkleden als griezel met een dwaallichtje in de hand staan symbool voor de rond dwalende zielen. Wees daarom goedgezind en verwelkom deze griezels op 31 oktober met iets lekkers of mogen ze een streek uithalen?

Natuurlijk hopen we dat de dwalende zielen niet een van onze eigen familieleden zijn. Een ziel verdient het om zich geaccepteerd en geëerd  te voelen. Om hier extra aandacht aan te besteden, heb ik een ritueel voor je die je kan uitvoeren.

 

Eer je VoorOuders

 

Samhain is het moment om stil te staan bij je voorouders.

Ongeacht of ze goed voor je zijn geweest of niet, ze hebben je het leven gegeven.

Dit ritueel zorgt voor bezinning en dankbaarheid. 
Voor sommige mensen zal dit een zware dobber zijn, voor anderen juist heel natuurlijk. Niks hierin is goed of fout, het is enkel hoe het is.

 

Benodigdheden:
Oude foto's van je voorouders. Denk aan ouders, opa, oma etc.
Een witte kaars
Witte salie
Een bergkristal
Lucifers of aansteker.

Zorg voor een rustige omgeving en dat je alle benodigdheden bij de hand hebt.
Zet eventueel een ontspannen muziekje op en steek wat kaarsjes aan.

Ga rustig zitten en haal een paar keer diep adem. Ga met je aandacht naar je billen, benen en voeten.
Steek de kaars aan en neem de tijd om de foto's van je familie te bekijken. Laat daarbij je gedachten maar even de vrije loop. Hierbij kunnen herinneringen omhoog komen en daarbij ook emoties. Dit is allemaal oké. Als je het gevoel hebt dat de emoties te groot worden, ga dan met je aandacht terug naar je benen en je ademhaling. Jij bent ten alle tijden groter dan je emoties en je hebt zelf de regie.

Vervolgens sta je stil bij datgene waar je dankbaar voor bent mbt je familie. Dat kan van alles zijn. Mocht je het niet weten, dan kan het ook voldoende zijn om dankbaar te zijn dat je het leven geschonken is. Pak de bergkristal erbij en blaas je dankbaarheid in de steen. 

Als je klaar bent voor de volgende stap, dan mag je de salie aansteken. Blaas het vlammetje uit zodat de salie gaat roken. Haal de foto's voorzichtig door de rook heen terwijl je deze persoon liefde en licht toewenst. 

Als je klaar bent dan mag je de foto's en steen plaatsen op een plek wat goed voor jou voelt. Dat kan een plekje zijn op een altaar of misschien in mooi versierd kistje. 

Als het mogelijk is, dan kan je de kaars laten branden deze nacht. In een windlicht kan je de kaars buiten voor de deur plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat brandveiligheid voorop staat.

 

Maar wat kan je nog meer doen in deze periode van het jaar?

Pompoenen Uitsnijden

 

Ja je komt er niet onderuit, het feest is pas compleet met een kaarsje in een uitgeholde pompoen.

Maak de mooiste creaties of hou het simpel, wat jij wil.

Snij eerst een deksel uit de pompoen. Hiervoor snij de de bovenkant van de pompoen. Het handigst is om dit met een scherp mes te doen. Je houd het lemmet schuin en snijd dan rond tot de deksel los laat. 
Begin vervolgens met het uithollen van de pompoen. Verwijder alle zaadjes en de losse vezels tot er enkel stevig vruchtvlees overblijft.

Nu begin je met het uitkerven van de ogen en mond. 

Tenslotte plaats je nog een kaarsje in het midden van de pompoen en dan is het wachten tot het donker wordt. Veel griezel pret!!

 

Nu is elk jaarfeest niet compleet als er geen edelstenen en etherische oliën aan te pas komen. Het einde van de herfst is dé tijd om naar binnen te gaan keren. De oogsten zijn binnen, alles is klaar voor de winter, dus nu is het tijd voor jouw persoonlijke zorg. Neem de tijd om te ontspannen en op te laden. De volgende edelstenen en olie helpen je bij dit proces.

De Gouden Driehoek

 

De edelsteen die het beste bij deze tijd van het jaar past volgens mij, is de Amethist.
Hij staat bekend om zijn ontspannende en spanning ontladende werking.

Aangezien hij super goed samenwerkt met de Bergkristal en de Rozenkwarts ga ik het hebben over de Gouden Driehoek. Zo noemen we deze drie-eenheid namelijk.

De Gouden Driehoek heeft een reinigende, opladende, rustgevende werking op jou en de omgeving. Daarom is hij super fijn om in te zetten in elke woon- of slaapkamer. Je kan er perfect edelsteenwater mee maken die weer ondersteunend werkt voor je algehele gezondheid. Uiteraard kan je je ook bij je dragen. Je zal merken dat deze drie-eenheid een heerlijke combi is.
 

De Gouden Driehoek is een combinatie van Amethist, Rozenkwarts en Bergkristal. De Amethist is een rustgevende steen en voert negatieve energie af, de Rozenkwarts is de steen van de liefde en maakt de energie zacht, de Bergkristal werkt zuiverend en laad energie op.

Met zijn drietjes zorgen ze ervoor dat de energie in de ruimte wordt verhoogd en prettiger aanvoelt. Een ideale combinatie dus.

Leg de Gouden Driehoek op een plek die voor jou goed voelt. Door de stenen in een driehoek te leggen begint de energie van de stenen te stromen en vullen ze elkaar aan.

Je mag de stenen bij elkaar plaatsen of apart in een vorm van een driehoek. Dat laatste doe ik vooral als ik merk dat er bijvoorbeeld een waterader in de ruimte is of als er een negatieve sfeer hangt die ik wil neutraliseren.

De Gouden Driehoek kan overal geplaatst worden. Ook heel erg fijn voor op een baby- kinder- of slaapkamer. Als je een combinatie maakt met Lavendel etherische olie, dan heb je een ideale combinatie te pakken.

 

Doterra Lavendel

 

Met zijn uitgesproken aroma en talloze toepassingen is lavendel uitgegroeid tot een van de populairste essentiële oliën. Vroeger gebruikten de Romeinen en de Egyptiërs lavendel voor in bad. Sinds die tijd hebben vele mensen de talloze voordelen van lavendel ontdekt. Lavendel wordt veel gebruikt in cosmetica en parfums om oneffenheden op de huid te verminderen en huidirritaties te kalmeren. Daarnaast worden de kalmerende eigenschappen vaak gebruikt om het lichaam te ontspannen en de stemming te verbeteren. De veelzijdige voordelen maken van lavendel een olie die je overal bij de hand wilt hebben. 

Toepassingen

 • Voeg een paar druppels Lavendel toe voor een kalmerend en ontspannend effect
 • Breng één druppel op de huid aan om incidentele huidirritatie te verzachten  
 • Voeg toe aan het badwater om je zorgen weg te spelen of breng aan op de slapen en de nek
 • Breng een paar druppels Lavendel aan op kussens of beddengoed voor een ontspannend effect

Gebruiksaanwijzingen

Op de huid: Voor massage, mix 5 druppels met 10 ml draagolie. Voor in bad, mix 5 druppels met 5 ml draagolie. Voor parfum, mix 1 druppel met 10 druppels draagolie. 

Wil je meer lezen over het verdunnen van etherische olie. Kijk dan op de website

 

Nu je meer in de juiste mindset terecht bent gekomen, wordt het tijd om te genieten. En genieten is voor mij een warme kop thee met iets lekkers erbij. Dit recept is een combinatie van heerlijke kruiden die een ontspannende thee maken.

Tijd voor ontspanning

Maak voor je zelf een kopje Samhain thee.  

Kruid                    -Kracht

Laurier                 -Bescherming, heling, reiniging, kracht

Duizendblad.     -Moed, liefde, bescherming, uitdrijving

Lavendel.            -Reiniging, bescherming, slaap, lang leven, geluk, vrede

Salie                     -Onsterfelijkheid, lang leven, wijsheid, bescherming, wensen

Appel                  -Liefde, heling, onsterfelijkheid   

Doe van alle ingrediënten een theelepel in een pannetje en laat deze 5 minuten zachtjes koken.

Van de laurier is 1 blad voldoende. De appel is het fijnst als deze van te voren gedroogd is. De andere kruiden zijn gedroogd en vers te gebruiken. Je kan ipv van de lavendel ook een druppel etherische olie van Doterra gebruiken. Voeg deze dan toe na het koken van de andere ingrediënten. 

De thee heeft een ontspannende werking, dus niet drinken als je nog op pad moet. 

LET OP! Deze thee niet drinken bij zwangerschap!

 

Oja en dan moeten we natuurlijk niet een lekker stukje cake vergeten. Deze moet je eigenlijk eerst maken ;)

En naast lekker is hij ook nog gezond ook. Kan dat wel? Jaaahhh :D

Zo lust iedereen Pompoen


Mij maak je wel blij met een lekkere pompoensoep, maar niet iedereen staat gelijk te springen. Maar met dit recept krijg je iedereen aan de pompoen, zelfs de kinderen.

Wat heb je nodig?

 • 250 gr volkorenmeel of 250gr amandelmeel plus 2 eetlepels kokosmeel voor een glutenvrije versie. 
 • 400 gr pompoenblokjes
 • 1 banaan
 • 50 gram rozijnen
 • Handje pecannoten grof gehakt)
 • 4 eieren
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
 • 2 theelepels  bakpoeder
 • 1 theelepel vanille aroma
 • boter om in te vetten


Voor de topping:

 • 1 eetlepel honing
 • 75 gr kwark
 • 75 gr Roomkaas 
 • Paar pecannoten

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Kook de pompoenblokjes ca. 10 minuten en giet ze daarna goed af en laat iets afkoelen. 

Doe de pompoenblokjes in een keukenmachine en mix fijn. Voeg ook de eieren, rozijnen, banaan en vanille toe en mix goed door elkaar. 

Meng het volkorenmeel met de koek- en speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder door elkaar. Doe het pompoen mengsel bij het meelmengsel en mix met een mixer of met een garde even kort maar goed door elkaar. Hak een handje pecannoten grof en meng door het beslag.

 

 Vet een cakevorm in en giet het beslag hierin. Bak de pompoencake ca. 45 minuten tot hij gaar is. Laat eerst nog even afkoelen met de ovendeur op een kier en daarna volledig op een rooster. 

 

Meng voor de topping de ingrediënten door elkaar (behalve de pecan). Besmeer de cake royaal hiermee. Garneer de pompoencake met de extra pecannoten. 

 Bewaar de cake in de koelkast ivm de topping met zuiveL. Haal de pompoencake ca. 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de koelkast. 

Tip: je kunt voor dit recept het beste een 'gewone' pompoen gebruiken, deze is nl lekker zoet en vol van smaak.

 

Om deze blog af te sluiten, heb ik nog een mooi Samhain verhaal voor je die je kan (voor)lezen tijdens het genieten van je Samhain thee en pompoencake.

Jack O' Lantern

Het verhaal achter de Halloween pompoenen

Jack, een Ierse man, bracht zijn avonden graag door in zijn stamkroeg, waar hij het ene glaasje na het andere dronk, om de tijd te doden. Op zo'n avond ontmoette hij in een dronken roes de duivel, die maar één ding wou: bezit nemen van zijn ziel. Maar de listige Jack wist de duivel over te halen om samen met hem nog één glas te drinken.

Op het einde van de avond nam de duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep het muntstuk en sloot hem op in een buidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofd hem tien jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij.

Tien jaar later botste Jack weer op de duivel op een verlaten landweg. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom.

Toen de duivel in de boom klom om een mooi exemplaar uit te zoeken, zag Jack zijn kans schoon om met zijn zakmes een kruis te kerven in de stam van de boom. De duivel zat klem in de kruin en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit zijn benarde situatie kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en hij sloeg jammerend op de vlucht.

Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit het paradijs, omdat hij met de duivel had geheuld. In de hel wilden ze hem ook niet, omwille van de belofte van de duivel. Jack was verdoemd om eeuwig te dolen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange en donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij gelukkig nog en hij stak het in een uitgeholde raap.

Sindsdien dwaalt 'Jack of the Lantern' - later verbasterd tot 'Jack O'Lantern' - door het duister, met zijn lantaarn in de hand.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.