Imbolc Inspiratie

Gepubliceerd op 3 februari 2022 om 02:00

Tijdens de Winterzonnewende is de natuur zwanger geraakt. Vergelijk het met de oerknal, het orgasme waarbij de conceptie van het nieuwe licht ontstaat. Wat nu nodig is, is wachten en zorgen voor dit nieuwe leven in aantocht. 


 

Imbolc betekend 'in de buik' en staat letterlijk voor de zwangerschap van de natuur. Kijk om je heen en zie dat de natuur nog in rust is, maar toch is er leven onder de oppervlakte. Wellicht zie je aan de struiken en bomen al wat eerste knopvorming kan zien en onder de grond is er al super veel gaande. De aarde zit vol met levenskracht die aan het wachten is om te ontspruiten.

 

Voel jij ook de creatiekracht bubbelen en bruisen in je lijf? Of heb je een hoofd vol ideeën?

Het is nog niet de tijd om naar buiten te reiken, maar je kan wel ruimte geven aan deze energie.
Zorg dat jouw creaties de kans gaan krijgen om te groeien. Dat doe je letterlijk door te gaan opruimen, zuiveren en een veilige bedding te creëren voor het nieuwe dat gaat komen. Deze blog is er om je te inspireren. 
Ik deel met jou een heerlijk recept voor Imbolc thee, rituelen om uit te voeren tijdens Imbolc en de periode hier omheen.

En vergeet niet om te rusten. Het is nodig dat je uitgerust en opgeladen de lente in kan gaan.
Voel vooral wat er nodig is.

 

 

 

Imbolc Thee

Imbolc is een zuiveringsfeest. De grote voorjaarsschoonmaak is daar een overblijfsel van. Alle midwinter versieringen moeten het huis uit zijn, want we nemen afscheid van de winter en maken ons klaar voor de lente. Het is een perfecte tijd om je lichaam te reinigen. Een grote detox is daarbij heel fijn, maar mocht je dit niet passend zijn op dit moment, dan kan je kiezen voor een heerlijke zuiverende thee.

Zelf vind ik het fijn om mijn eigen thee te maken. Ik zoek en droog kruiden, bloemen en wilde planten die ik samen met etherische olie verwerk in heerlijke theetjes.

Als je het leuk vind om ook zelf thee te maken, dan kan ik je dit simpele recept aanraden die voor de meeste van ons wel haalbaar is om te maken. Uiteraard kan je de kruiden ook kopen in een reformwinkel of online, maar zelf maken is veel en veel leuker.

Voor een grote pot reinigende thee heb je nodig:
1 theelepel Brandnetel bladeren vers of gedroogd (pluk in de ochtend)
1 theelepel Bramenblad vers of gedroogd
1 theelepel Paardebloemen vers of gedroogd (alleen de bloem)
Gember (stukje of 1 druppel)
Kurkuma (stukje of 1 druppel)
Citroen (schijfje of 1 druppel)

-Schil de gember en de kurkuma, en snij deze in kleine blokjes. Voeg een schijfje citroen toe of enkel wat sap. 

-Als je etherische olie wilt gebruiken, voeg dan van elk 1 druppel toe aan de gedroogde kruiden. Gebruik hiervoor alleen een zuivere etherische olie. Ik gebruik de oliën van DoTerra.

-Neem een theezeefje, thee ei of gooi alle ingrediënten direct in de pot en gebruik bij het schenken een zeefje.

Je kan naar smaak wat honing toevoegen.

Deze thee past perfect bij de MaanDetox. Een programma waarbij je je lichaam kan ontgiften en extra zorg geeft. Tijdens de detox volg je de ondersteunende energie van de maancyclus. 

Download nu gratis het E-Book MaanDetox !

Imbolc Altaar

Heb jij al een altaar in huis? 


Veel mensen hebben een plekje waar ze fotootjes neerzetten, kaarsjes erbij en misschien wel een edelsteen. In wezen is dit al een altaartje. Een plekje waar je aandacht aan besteed, wat je een goed gevoel geeft en die bijzonder is voor je.

Ik heb meerdere van dit soort plekken in mijn huis, zelfs mijn nachtkastje is een minialtaar met edelstenen en mooie boeken. 

Je kan je altaar met de seizoenen laten mee veranderen. Zo staan er dan tijdens Yule weer andere voorwerpen op je altaar dan met Ostara. Ook zal je merken dat er voorwerpen zijn die altijd op je altaar staan omdat ze een bijzondere betekenis voor je hebben.


Als je ook een altaar in huis wilt, of als je die al hebt en deze weer extra aandacht wilt geven, lees dan verder.

Iedereen kiest zelf wat je op je altaar wilt plaatsen. Er is geen goed of fout. 
Hier zijn wat tips:

*Kies een mooie kaars of waxinelichthouders. Je zorgt hiermee voor licht en warmte. Ook kan je tijdens moeilijke momenten of gewoon omdat je het nodig vind, een kaarsje branden voor jezelf of misschien wel een dierbare. De witte kaars, zacht geel of roze passen perfect bij deze maagdelijke tijd.

*Bloemen en kruiden. Breng de natuur naar binnen. Maak een potpourri van gedroogde bloemen en kruiden en besprenkel deze met etherische olie. Denk voor Imbolc aan Rozemarijn, Jasmijn, Mirre en Sandelwood. Kijk hier voor pure etherische oliën

*Plaats meerdere edelstenen op je altaar. Edelstenen brengen hun eigen energie met zich mee. Kies daarom je stenen zorgvuldig. Bij Imbolc passen oa de stenen Amethist, Carneool en Rozenkwarts.

*Imbolc wordt verpersoonlijkt door maagdelijke goden of godinnen. Misschien heb je een beeldje die daar symbool voor kan staan. Je kan ook zelf een beeldje of afbeelding maken, dat maakt je altaar nog persoonlijker.

*Als laatste plaats je natuurlijk je zelfgemaakte Bridget kruis op je altaar. zie verderop in deze mail hoe je deze moet maken.

*Extra suggesties voor op je altaar: 
-Gele bloem als symbool voor de terugkerende zon.
-Zaadjes of bloembollen als symbool voor groei en de lente
-Trek een mooie kaarten uit een kaartenset en plaats deze op je altaar. Kies bijvoorbeeld uit deze mooie

Wild Woman of Mother Earth kaartendeck.

 

Maak een Bridget Kruis

Brigid´s kruis is al bekend in het oude Ierland van voor het Christendom. Ze werden boven een deur of raam gehangen om de Godin Brigid te verwelkomen, ook werden ze in stallen gehangen voor zegening voor het vee.
Brigid´s kruizen bleven een jaar lang hangen om het huis te beschermen en werden weer vervangen bij het volgende Imbolc feest 
De oude Brigid´s kruizen werden begraven, verbrand, of men liet ze hangen, zodat in sommige huizen steeds meer Brigid´s kruizen kwamen te hangen 

De betekenis van Brigid´s kruis

Brigid´s kruis is een zonnerad en symboliseert de zon.
Afbeeldingen van vergelijkbare kruisen zijn gevonden bij voorstellingen van Godinnen daterend van voor het jaar nul.

Het Brigid´s kruis staat voor vruchtbaarheid, het werdt gemaakt van het laatste stro van de vorige oogst en wanneer er met Imbolc een nieuw Brigid´s kruis gemaakt werd, werd het oude in de aarde begraven, om zo de vruchtbaarheid van de vorige oogst en de zegen van de Godin Brigid door te geven aan de nu langzaam ontwakende aarde. Een andere gebruik was om vanaf het huwelijk ieder jaar een Brigid´s kruis in het huis op te hangen, zodat er soms wel vijftig Brigid´s kruizen hingen, één voor ieder huwelijksjaar.
Het Brigid´s kruis gaf bescherming tegen ziekten en stimuleerde vruchtbaarheid en geluk.

De vier armen van Brigid´s kruis symboliseren tevens de beweging van de Godin door de vier seizoenen van het jaar. Met Samhain (1 Nov.) is de Godin in haar winterse vorm als de Cailleach. Met Imbolc (1 Febr.) neemt ze haar baby-vorm aan als Brídeog. Met Beltane (1 Mei) is ze een jonge vrouw, rijp voor het huwelijk; de Bábóg en met Lughnasa (1 Aug.) is ze de Moeder, de Vrouwe van de oogst.

Lees hoe je zelf een Brigid´s kruis maakt.

 1. Knip ± 13 strootjes op de gewenste lengte (20 à 25 cm bijvoorbeeld)
 2. Week het stro minstens een half uur in water
 3. Neem 1 strootje en houdt het horizontaal
 4. Vouw een volgend strootje op de helft en dwars (verticaal) over het andere strootje
 5. Draai het geheel een kwartslag naar links en laat het laatst gevouwen strootje nooit los
  (als je het toch even weg moet leggen, zet dan de laatste slag met een wasknijper even vast)
 6. Pak een volgend strootje, leg het links naast het 1ste (rechte) strootje
 7. Vouw de onderste helft weer omhoog
 8. Herhaal 4 t/m 6 net zolang tot je het kruis groot genoeg vindt of de strootjes op zijn
 9. Bindt de strootjes met de laatste "slag" als eerste samen
 10. De andere drie uiteindes op dezelfde hoogte samenbinden
 11. Knip de uiteinden netjes bij, recht of in een hoek

Je kan hiervoor heel goed het stevige gras gebruiken die je ziet op de foto. Dit gras is namelijk zo lang dat het boven de sneeuw uitgroeit en dus makkelijk te vinden is. Hij komt veelvuldig voor in Nederland. Nu heb je gelijk een goed excuus om lekker naar buiten te gaan :)

 

Kom je er met de beschrijving niet uit, kijk dan eens naar dit YouTube filmpje

 

Wat je ook wilt doen in deze ontwakende tijd, volg vooral je eigen gevoel.

Geniet van Imbolc

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.