Hoe en waarmee verdun ik etherische / essentiële olie?

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 20:08

Je leest overal dat je etherische olie moet verdunnen en je hebt het mij misschien ook meerdere malen horen vertellen.

Ik krijg vaak de vraag :Waarmee en Hoeveel?

Op deze vragen krijg je nu antwoord.

Verdunnen doe je met een basisolie oftewel een draagolie. Maar wat is dat dan? En etherische olie is toch ook olie?

JA én NEE!!  Oke, hoe zit het dan?

 

Hiervoor leg ik je eerst uit wat een etherische olie is.

 

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels "olie" worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

 

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie, maar in geval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën.

 

 

Sommige soorten vluchtige olie zijn vrij kostbaar, vaak doordat er veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sap industrie zijn. Kostbaar is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er veel rozenblaadjes nodig zijn om de olie te produceren.

 

Parfumolie of geurolie is goedkoper, maar is ook minder sterk. Parfumoliën worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.

 

Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel "aetherische oliën" gespeld. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend.

Etherische olie wordt soms essentiële olie genoemd. De aanduiding essentiële olie is afgeleid van het Engelse woord essence dating het Nederlands extract betekent. Het woord essence betekend essentie, wezen of aard. Dit sluit helemaal aan bij de etherische oliën aangezien de olie de ware essentie is van de plant. Ik noem dit ook het afweermechanisme van de plant, hiermee kan de plant zich verweren en dus overleven.

 

Nu weet je wat een etherische of essentiële olie is, maar wat is dan een draagolie en waarom gebruik je die?

 

Een etherische olie  is dus een vluchtige olie. Vluchtige oliën hechten zich niet aan alle andere vloeibare stoffen. Ze zal niet oplossen in bijvoorbeeld water. Het heeft een vet nodig waar het zich aan kan hechten. Daarom gebruiken we een draagolie waarmee we de etherische olie mengen als we het gaan toepassen op de huid of als we de etherische olie aan bijv. een bad willen toevoegen. 

 

Wat is een draagolie en waarom gebruik je deze?

 

Met een draagolie of basisolie bedoelen we een vette olie. Dit zijn de oliën die geperst worden uit oa noten en zaden. Een draagolie verschilt in mate van vetheid. Je hebt hierbij oliën die dunner zijn en makkelijker smeerbaar en uiteraard de dikkere oliën die plakkeriger aanvoelen. Voorbeelden van draagolien zijn kokosolie, olijfolie, jojobaolie, arganolie, amandelolie, zonnebloemolie, castorolie, druivenpitolie ed. Wellicht heb je er hier wel eentje van in de keuken staan die je gebruikt om mee te koken of in je badkamer omdat je de olie gebruikt voor je huid en haar. Deze zijn allemaal te gebruiken als draagolie om je etherische olie mee te verdunnen.

 

Ik geef zelf de voorkeur aan oliën waar je mee kan koken. Deze oliën zijn namelijk goedgekeurd voor oraal gebruik waardoor ik ze met een gerust hart op mijn huid gebruik.

Waarom verdunnen?

 

Er zijn verschillende redenen waarom je je etherische of essentiële oliën gaat verdunnen voor gebruik. Allereerst raad ik je aan om je e.o. (etherische of essentiële olie) altijd te verdunnen bij topisch (op de huid) gebruik. Zeker als je geen ervaring hebt met de oliën. 

 

Je verdunt je etherische olie om 3 belangrijke redenen:

-Voorkom huidirritatie
-Voorkom onnodige verdamping van de etherische olie
-Met een verdunning kan je de etherische olie beter verspreiden.

 

Een e.o. kan ernstige huidirritatie veroorzaken in zijn pure vorm. Dit kan zijn door een allergische reactie op de werkzame stoffen van de olie of doordat je een zogenoemde 'hete' olie gebruikt. Dit laatste is meestal de oorzaak van huidirritatie. Een hete olie bevat stoffen die een branderig gevoel geven. Voorbeelden hiervan zijn pepermunt, kaneel,  oregano, peper ed. Je kent het fenomeen hiervan wel als je een 'heet' snoepje eet zoals een pepermuntje of kaneelsnoepje. Dit is niet een fijn gevoel. Bij een gevoelige huid kan dit zelfs brandplekken veroorzaken.

Een hele goede reden dus om je etherische oliën te verdunnen.

 

Als je een flesje etherische olie opendraait, dan zal de geur hiervan al snel de ruimte vullen waarin je je bevind. Door de vluchtigheid van de olie, verdampt deze en komt zo in de atmosfeer terecht. Je kan je vast wel voorstellen dat van elke druppel die je puur gebruikt, meer dan de helft in de lucht verdwijnt. Ik hoef je niet te vertellen dat dit niet duurzaam is, zeker als je gebruik maakt van de meer kostbare oliën. Tenzij je wilt dat de persoon naast je ook heerlijk kan meegenieten ;) In een verdunning met draagolie wordt de e.o. 'vastgehouden' en kan dus niet meer veelvuldig verdampen. Je vangt als het ware de e.o. en zorgt daarmee dat je zelf optimaal profiteert van die ene druppel plantmedicijn.

 

Als laatste kan je met een verdunning van je etherische olie een groter oppervlakte insmeren, dan dat je met een enkele druppel kan bereiken. Ook hier is het veel goedkoper in gebruik


Welke draagolie kan ik het beste gebruiken?

Ik heb door ervaring geleerd dat je verschillende draagoliën kan inzetten als het gaat om de tijd waarin de draagolie wordt opgenomen door de huid. Hoe vetter de draagolie, hoe langzamer de opname. Zo kan je dus zelf bepalen hoe snel je de etherische olie wilt opnemen in de huid. Deze keuze kan afhankelijk zijn van de reden van toepassing. 

Als ik wil dat de etherische olie die ik ga inzetten, snel gaat werken, dan kies dus voor een dunne draagolie. Wil ik een langzame opname voor een langere periode, bijvoorbeeld tijdens het slapen, dan kies ik voor een dikkere draagolie. 

 

Daarnaast hou je ook rekening met huidgevoeligheid en eventuele allergieën. Iemand met een noten allergie kan beter kiezen voor een notenvrijer draagolie. De druivenpitolie is een olie die ik vaak gebruik. Deze is redelijk dun, dus neemt snel op. Hij is vrijwel geurloos, wat zeker een pluspunt is, aangezien je graag de etherische olie ruikt ipv de draagolie. 

Voorbeelden van olie soorten:
Dunne olie:                DoTerra gefractioneerde kokosolie-Druivenpitolie-Kokosolie-arganolie
Medium vette olie:  Amandelolie-Olijfolie-jojobaolie
Vette olien:                Castorolie-sheabutter

Hoeveel moet ik verdunnen?


De mate waarin je verdunt is afhankelijk van de huidgevoeligheid.
Bij baby's, kinderen en zwangere vrouwen hou je een sterkere verdunning aan dan  normaliter bij volwassenen en bij een hele gevoelige huid kan het soms zijn dat je het topisch gebruik volledig achterwege laat.

Ook kan het zijn dat je op bepaalde oliën volledig anders reageert dan je normaal doet. Mijn huid reageert op de Black Pepper, terwijl ik verder nergens anders een reactie op krijg. Let vooral goed op jouw huid en op de signalen die jouw lichaam afgeeft. 

 

Zie hiernaast een foto met een overzicht hoe te verdunnen. 

Volgens de foto lees je dat je bij baby's een verdunning aanhoudt van 0,5% wat betekend dat je 1 druppel per 10ml draagolie aanhoudt. Bij volwassenen is dit opgelopen naar 50% en krijg je een verhouding van 1:1

 

Als ik een roller van 10ml voor een volwassene samenstel dan voeg ik zelf 15-20 druppels toe en vul de rest aan met draagolie. Deze samenstelling is vaak sterk genoeg. Je kan altijd wat toevoegen, mocht dat nodig zijn.

 

De uitspraak Less is More is, als je met etherische olie werkt, zeker een goede raadgever.

Tips

 

Etherische olie in de ogen? Druppel enkele druppels draagolie op een doekje. Wrijf vervolgens in het oog richting de ooghoek.

Te weinig verdunt? Voel je de etherische olie branden op je huid, voeg gerust nog wat draagolie toe. 

Maak een roller.  Koop een glazen roller van 10ml en voeg daaraan je favoriete blend toe. Voor diy parfum of extra ondersteuning. Handig om mee te nemen of voor op je nachtkastje.

Combineer etherische en edelstenen. Download gratis mijn E-book de Gouden Driehoek.

 

 

Heb je nog opmerkingen of vragen, ik lees ze graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.