Het Jaarwiel: Edelstenen per maand

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 21:29

Zoals je weet voel ik een verbinding met het jaarwiel van de oude Keltische tradities. Het jaarwiel volgt de natuurlijke cyclus van de natuur, van lente naar herfst en zomer naar winter. Zo heeft elke maand zijn of haar eigen energie en is het heel natuurlijk heel logisch dat hier ook een bepaalde edelsteen bij zou passen.

 

Op het internet kan je veel sites vinden met informatie over edelstenen en de maand waar ze bij zouden horen. Ik heb hier eerlijk gezegd nooit een binding mee gevoelt. Voor mijn gevoel passen deze stenen niet goed bij de energie van de betreffende maanden in het seizoen.

 

Ik ben zelf gaan invoelen op de maanden, de jaarfeesten en energie van de edelstenen. De energiën waren helder en de stenen stonden in de rij om hun natuurlijke plekje in te nemen. De nieuwe lijst die ik zodadelijk met je ga delen, is heel verrassend en toch logisch. Het klopt.

 

Ik heb er heel bewust voor gekozen om te werken met toegankelijke edelstenen, want hoe mooi ik diamanten en saffieren ook vind, ze zijn niet in elke edelsteenwinkel te vinden en zeker niet voor elk budget. De stenen die wel bij het jaarwiel passen, zijn echter niet minder mooi. Het zijn stuk voor stuk prachtige plaatjes en hebben elk hun eigen unieke bijzondere werking.

Ik zal je niet langer in spanning houden ;)

 

Edelstenen per maand

Het Keltische jaarwiel begint op 1 november op Samhain wat gevierd wordt op de avond daarvoor 31 oktober. Zo worden de jaarfeesten altijd de avond voor het werkelijke feest gevierd. Denk maar aan kerstavond of Sinterklaasavond. We vieren Sinterklaas namelijk op de avond van 5 december, terwijl hij op 6 december jarig is. Dat komt omdat de oorsprong van deze vieringen ligt in de oude Keltische en Germaanse tradities, maar daarover een andere keer meer.

 

Ik geef je hier de edelstenen gekoppeld aan de maanden. Als je verder leest vind je de omschrijvingen.

November    - Shungiet

December    - Seleniet

Januari.          - Bergkristal

Februari         - Calciet Geel

Maart.          - Aventurijn

April.             - Rozenkwarts

Mei                - Carneool

Juni.              - Tijgeroog

Juli.    .             - Rode Jaspis

Augustus       - Sodaliet

September    - Polychroom Jaspis

oktober.          - Amethist

Edelstenen per maand met Uitleg

November - Shungiet

Shungiet werkt sterk aardend en voert negatieve energie af. Hij beschermd je tegen stralingen en energie die je uit je kracht halen. De Shungiet is in staat om alles af te voeren en te transformeren wat jou niet meer dient. Samhain is het begin van een nieuw jaar. Op dit moment laat je het oude achter je en ontstaat er weer ruimte voor nieuw. 

December - Seleniet

De seleniet werkt aardend als er met hogere energieën gewerkt wordt. Ze beschermt en reinigt de aura. Seleniet stimuleert een heldere geest en geeft inzicht in je levenslessen. Ondersteunt bij meditatie en zelfreflectie.

In December start de Yule tijd. Een periode van 13 heilige nachten waarin je naar binnen mag keren en contact mag maken met je hogere zelf. De Seleniet ondersteunt je in dit proces en helpt je ook de verbinding met je aardse lichaam niet te verliezen. Vervangende steen is de witte kwarts of een aura kwarts

Januari - Bergkristal

De bergkristal is een sterke reiniger en bevat enorm veel helende en zuivere energie. Na de Yule tijd heb je tijd nodig voor (zelf) reflectie. De bergkristal schenkt je de helderheid en helpt je om lichaam en geest weer op te laden voor het voorjaar.

 

Februari - Gele calciet

Gele calciet activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling. Ze helpt je te ontwaken en je op een zachte manier te stimuleren om in actie te komen. Ze schenkt creativiteit en vrolijkheid. De gele calciet laat je herinneren dat de winter bijna over is en de zon terug komt. De natuur ontwaakt. Op 1 februari wordt Imbolc gevierd, de belofte van de lente. Dat is waar de gele calciet voor staat. Vervangende steen is een gele aventurijn.

Maart - Aventurijn

Aventurijn brengt rust en geeft je een goed gevoel. Hij heeft een beschermende werking en brengt  voorspoed en geluk. De Aventurijn stimuleert je om je hart te volgen en je dromen waar te maken.. Hij stelt het hart gerust en geeft een gevoel van veiligheid. Ostara is het jaarfeest die gevierd wordt op 20 maart en luid het begin van de lente in. De dag en nacht zijn nu even lang. Ostara is een feest van voorspoed en vruchtbaarheid. Tijd om te dromen over wat jij mag gaan oogsten in de herfst.

Vervangende stenen zijn de mosagaat of de unakiet

April - Rozenkwarts

De Rozenkwarts is de steen van de liefde. Ze helpt je om van jezelf te houden en je zelfvertrouwen te vergroten. Vertrouwen in de liefde en vreugde ervaren is waar de rozenkwart goed bij kan helpen. De liefde mag opbloeien, want dit is ook precies wat je terug ziet in de natuur. Liefde voor het leven en je veilig genoeg te voelen om de connectie aan te gaan met anderen.

Mei - Carneool

De Carneool is bij uitstek de steen van passie en seksualiteit. Hij staat symbool voor vuur, creativiteit, actie en is stemmingsverhogend. Op 1 mei wordt Beltane gevierd, het feest van vuur en de voortplanting. Men eerde de aarde en staken grote vuren aan om een vruchtbaar jaar te ontvangen. De liefde werd geëerd en men ging door met feesten tot vroeg in de ochtend. De carneool past daarom ook zo goed bij de maand mei.

Juni - Tijgeroog

De Tijgeroog stimuleert de zonnevlecht welke staat voor het ego in de positieve zin van het woord. Weten wie je bent, wat je wilt en daar voor staan is wat de tijgeroog stimuleert. Je mag je innerlijke tijger loslaten. Hij ondersteunt je assertiviteit en leert je voor jezelf op te komen. Op weg naar de zomerzonnewende veranderd de energie van moeder aarde. De natuur komt tot bloei, de zon op zijn krachtigst en zomerse vrolijkheid hangt in de lucht. De zomerzonnewende, ook wel Litha of midzomer genoemd, wordt gevierd op 21 juni. 

Juli - Rode Jaspis

De midzomer is net geweest. Vreugde en vertrouwen hangen in de lucht. Dat is de energie van de Rode Jaspis. Je voelt je veilig en beschermd. Je bent geaard en voelt je veilig. De rode jaspis ondersteunt je in daadkrachtig te zijn en te doen wat er nodig is, zonder stress, want met de rode jaspis weet je namelijk oom dat je mag ontspannen en lekker in je vel te zitten. Dont worry :)

Augustus - Sodaliet

De steen van daadkracht en communicatie. Je kan je creativiteit omzetten in daadkracht en daarom krijg je ook alles gedaan wat je wenst. Hij leert je trouw te zijn aan jezelf en open te staan om te ontvangen. Je kan woorden geven aan wat je wil. Een mooie steen voor deze eerste oogstmaand. Geniet van alle wonderen van de natuur.

September - Polychroom Jaspis

De Polychroom Jaspis biedt rust in tijden van chaos wat heel fijn is in deze tijd. Hij geeft rust en aarding in deze oogstmaand. De natuur bereidt zich voor om weer naar binnen te keren. De bladeren beginnen te vallen en de laatste oogst wordt verwerkt. Dan is het fijn om de Polychroom Jaspis bij je te dragen of op je altaar te plaatsen. Het is namelijk een steen die je terug brengt bij jezelf en heel goed werkt tegen stress. Vervangende steen is een versteend hout of andere bruinkleurige jaspis. Ook de mosagaat is een fijne steen in september.

 

Oktober - Amethist

Alles is klaar voor de winter en nu mag je rusten, ontspannen, relaxen. De amethist helpt je om beter te slapen, je spieren te ontspannen en negatieve energie af te voeren. Het is ook een fijne steen als je een tijdje te veel hebt geeist van jezelf. Laat je weer opladen door de amethist. Hij werkt ook fijn tegen hoofdpijn en bij Burn-out klachten.

Ik ben heel benieuwd naar je beleving hierbij en vooral wat je ervaart bij deze stenen.

Natuurlijk zijn er ook andere stenen die passend zullen zijn. Heb je tips, laat het dan even weten in de reacties hieronder.

Ook ik vind het fijn om te blijven leren van de ervaringen van anderen.

 

Veel liefs,

Mariëlle 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.