Yule Inspiratie

Gepubliceerd op 3 februari 2022 om 03:00

We mogen straks weer Yule vieren.

Yule is een periode van 12 dagen die oorspronkelijk werd gevierd door onze Germaanse voorouders. 
De periode begint vanaf de winterzonnewende, het moment dat de dag op zijn kortst is en de nacht het langst. De dagen zullen weer langer gaan worden, het licht keert terug.
Midwinter laat weten dat het licht ontstaat vanuit de meest donkere tijd. Dat er een einde komt aan de kou en duisternis en dat de zon ons weer komt verwarmen. Toch is het juist heel belangrijk dat we de donkere tijden net zoveel eren als de dagen van licht. 
Yule herinnert ons eraan dat het licht er altijd is én dat we niet bang hoeven te zijn voor onze donkere kanten. We mogen ze onderzoeken en tijd nemen om te rusten en te helen. Het is een tijd om naar binnen te keren, letterlijk en figuurlijk. Tijd voor jezelf en tijd voor je dierbaren. 

We brengen warmte en licht mee naar binnen, steken kaarsjes aan, wellicht een kerstboom of mijn grote wens, een openhaard. En idealiter laat het landschap met haar witte waas van vorst of sneeuw de stilte en bezinning zien die we van binnen mogen ervaren.

Nu weet ik dat het tegenwoordig wat lastiger is om van Yule te genieten, daarom help ik je graag op weg. Ik heb voor jou in deze december magazine enkele rituelen beschreven die je alleen kan toepassen of met geliefden. Voor de keukenhelden heb ik heerlijke recepten die je kan maken met etherische oliën van DoTerra en ik heb een mooi verhaal gevonden die jou zeker in de juiste Yule stemming gaat brengen.

Koning Hulst en Koning Eik

Het was zomer in het zuidelijke land van Koning Eik en zijn Koningin Hedera. Iedereen was vrolijk, opgetogen en vreedzaam. Overal in het land klonk muziek en gezang. Er werd gedanst, gelachen en ook gewerkt op het and. Overal in het land brandden er zomerse vuren, ter ere van de zon die zo lang en helder scheen aan een blauwe hemel. De nachten waren nauwelijks donker en waren zwoel en aangenaam.

Die vuren werden ook aangestoken omdat het feest was. Het feest was ter ere van Koning Eik die op 21 juni op de hoogste berg zou uitkijken naar zijn broer, Koning Hulst. Koning Hulst woonde in het Noorden van het land en vond dat iedereen zijn rust nodig had.

Hij vond dat de zon zich terug moest trekken en de donkere nachten moesten komen. Alleen op die manier kon je plannen maken en tot jezelf komen, leren bewust te zijn en dankbaar te zijn met wat je hebt. Dat kon niet als altijd en zo lang de zon schijnt. Daarom ontmoeten Koning Eik en Hulst elkaar op 21 juni en 21 december en gaan dan de strijd aan om licht en duisternis.

Het zuidelijke volk zou graag zien dat het altijd zo warm en vrolijk is in hun land en daarom was er feest met volop te eten en te drinken. Dit allemaal om de koning te steunen en kracht te geven in zijn strijd tegen de Hulst. Die avond vertrok Koning Eik naar de heuvel. Hij keek uit naar het Noorden. Met zonsondergang kwam zijn broer, en hij zei: “Zoals we een half jaar geleden hadden afgesproken, treffen wij elkaar op het hoogtepunt van de zonnekracht”.

Koning Eik begroette zijn broer met een grote lach en was blij hem te zien. Hij zei: “Mijn beste broer, fijn dat je hier bent. Kijk eens om je heen, is dit niet geweldig? Zoveel vreugde en overvloed aan eten en liefde.” Koning Hulst zei ernstig tegen zijn broer: “Mijn beste broer, als je altijd vrolijkheid kent, hoe moet je dan ooit het verschil weten tussen vrolijkheid en bescheidenheid, hoe kan je al dat lekkere eten blijven waarderen als je niet weet om te gaan met dankbaarheid voor wat je hebt? Ik zal de strijd met jou aangaan en iedereen weer tot rust brengen. Ik zal je volk leren dankbaar te zijn en hoe je ook in rust en kalmte kan leven."

Ze trokken hun zwaarden en gingen de strijd aan. Het was een heftig duel. Ze waren tegen elkaar opgewassen. Alleen was Koning Hulst sterker. Koning Eik had al veel energie verloren en het laatste beetje energie verdween uit zijn lichaam. De strijd was gestreden en Koning Hulst nam de kroon van zijn broer af. "Mijn geliefde broer", sprak Koning Hulst. “Ik zal jou en je volk leren hoe je moet overleven in dagen waarop de zon minder zal schijnen. Ik zal je volk leren hoe ze hun mooie groenten en fruit kunnen bewaren en opslaan voor de winter. Ik zal je volk kennis en vaardigheden leren om tot rust en inkeer te komen en nieuwe plannen te maken tot het weer 21 december wordt, waarna wij elkaar weer zullen treffen en de strijd met elkaar aangaan tussen licht en duisternis. Duisternis is niet slecht, het zal je nieuwe kracht geven. Er zal minder te doen zijn in het land, waardoor er minder gewerkt hoeft te worden en je nieuwe levenskracht zal krijgen. In deze tijd kun je aandacht besteden aan iedereen die je dierbaar is en hen koesteren. Ook jij moet hebben gemerkt dat je energie bijna op is. In de tijd dat de zonnekracht zal afnemen zal je tot rust komen, zodat je terug kan kijken op mooie zomerse dagen en nieuwe plannen kunt maken voor het komende jaar.

Maar ga nu terug naar je volk en geniet van deze langste dag van het jaar." Koning Hulst ging samen met zijn broer naar het feest waarna hij weer terug ging naar zijn eigen koninkrijk in het Noorden waar Koningin Vlier op zijn terugkeer zat te wachten...

Vroeger bestond Europa voor 80% uit eikenbos. In de tijd van de Kelten en de Germanen was het een misdaad om een eik te kappen. De Eik is voor de Kelten een heilige boom. Zij stonden via de eik in contact met de goden. Onder de eik werden plechtigheden gehouden zoals een huwelijk, rechtspraak of uitvaart, onder toezicht van de Goden. De Eik was extra heilig als er Maretak in groeide. Eik en Klimop (Hedera) vormen samen het heilige huwelijk.

De Hulst is ook een beschermer. Hij beschermt tegen kwade geesten en blikseminslag. Dit werd voornamelijk gelooft in de Middeleeuwen. Druïden daarentegen versierden hun huizen/hutten in de wintermaanden met Hulst, zodat dit het teken was voor de Goden om welkom te zijn in hun hutten (voor bescherming tegen de koude maanden).

Bron: Eleoflora

Yule Recepten

Kaneel/sinaasappel kerstkoekjes  

Benodigdheden:
*300gr (spelt)bloem
*125gr (kokosbloesem)suiker
*250gr ongezouten roomboter of kokosolie
*1 middelgroot ei
*200gr poedersuiker (evt zelf biologisch kristalsuiker fijnmalen)
*2 eetl water
*4 dr DoTerra Cinnamom
*3 dr DoTerra Wild Orange

  1. Zeef de bloem boven een kom en meng de (kokosbloesem)suiker erdoor. Snijd de boter in blokjes en prak ze fijn met een vork. Voeg de Cinnamom etherische olie toe en meng dit goed met de boter. Voeg de boter toe aan de kom met bloem. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het bloemmengsel. Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Bestuif de werkvlak en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek met een vormpje (kerst)figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en prik eventueel met dikke breinaald of Chinees eetstokje een gaatje in elk koekje, zodat ze kunnen worden opgehangen.
  3. Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat (anders gaat het bakproces door) en laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen. Bewaar de koekjes tot gebruik in een luchtdichte trommel. Roer de poedersuiker en de Wild Orange etherische olie met het water tot een glazuur. Bestrijk de bovenkant van de koekjes met glazuur en laat het hard worden. Rijg eventueel een stukje keukentouw of lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.

  Variatietip:

  Druk wat decoratieve versiersels in het nog natte glazuur, zoals sinaasappelschil rasp of kaneelpoeder. Ook lekker in combinatie met DoTerra OnGuard door de deeg en DoTerra Lemon door de glazuur. (Alle DoTerra oliën zijn puur en natuurlijk en de genoemde oliën zijn zeer geschikt om mee te koken en bakken)

  DoTerra Frankincense

   

  De etherische olie voor Yule is natuurlijk de Frankincense.

  Frankincense is een olie afkomstig uit de hars van de Boswelia boom dmv stoomdestillatie. De meeste mensen kenen de Frankincense als de wierook die veelvuldig gebruik wordt in kerken, maar ook in oa sjamanistische ceremonies en rituelen. 


  Het is de koning onder de etherische oliën. De naam heeft hij verkregen door het bijbelverhaal van de geboorte van Jesus. Het kindje Jesus ontving wierook, goud en mirre en men vermoed dat men in alle drie deze gevallen over etherische oliën heeft gesproken. Frankkincense, Kurkuma en Mirre zijn namelijk alle drie heilzame oliën en werden in de oudheid al gebruikt voor deze heilzame werking.

  Frankincense heeft een zuiverende werking en geeft helderheid. Hij heeft een aardende werking en tegelijkertijd maakt hij de verbinding tussen ons aardse zijn en onze spiritualiteit, een hoger zelf.

  Fysiek ondersteund de Frankincense de algehele gezondheid. Hij bevorderd een gezonde celdeling, werkt kalmerend en hij support het immuunsysteem. 

  De Frankincense is een musthave in elk huishouden.

  Sinaasappel Geurkaars 

  Super leuk om te doen en het enige wat je nodig hebt is een sinaasappel, je Doterra Wild Orange en een basisolie zoals olijfolie.

  Je snijd de sinaasappel rondom in tot net aan het vruchtvlees. Vervolgens ga je voorzichtig met je duim de schil loswrikken van het vruchtvlees. Belangrijk hierbij is dat je de witte binnenkern van de sinaasappel in tact houdt, deze zal nl nodig zijn om dienst te doen als lontje.

  Als je de schil lost hebt, dan verwijder je het vruchtvlees, deze mag je lekker opeten ;) 

  Je houdt nu de schil over met in het midden daarvan de witte kern. 
  Nu kan je wat olijfolie mengen met ongeveer 5 druppels Wild Orange.
  Vervolgens giet je de schil vol met de gemengde olie tot halverwege de witte kern. Zorg dat je tijdens het vullen de witte kern goed raakt met de olie.

  Je kunt hem nu aansteken. Dit duurt wel even, dus geef niet te snel op. 

  De andere helft van de sinaasappel kan je weglaten of je maakt een mooie deksel zoals op de foto.

  Voor degenen die meer visueel aangelegd zijn zoals ik, heb ik hieronder een filmpje bijgesloten.

  Om alvast in een fijne Yule stemming te komen heeft DoTerra twee heerlijke blends, nl de HollidayPeace en de HollidayJoy. Deze kan ik je zeker aanraden.

  Voor de beelddenkers onder ons, zoals ik, heb ik hier een filmpje geplaatst. Ik ben benieuwd of het jou gaat lukken :)

  Edelsteen van Yule

  De rode Jaspis past echt bij Yule.
  Het is een steen die staat voor de basis, veiligheid en bescherming. De jaspis brengt levensvreugde en zet je met beide benen op de grond. Heel fijn als je het nodig hebt om te aarden.

  De Rode Jaspis kan een fijne steen zijn om bij je te dragen tijdens drukte en hectiek. Ideaal om een steentje in je zak te doen als je naar die kerstborrel van je werk gaat of dat familiediner, maar ook als je bescherming zoekt tegen alle media berichten. 

  Als hanger is de steen ook prachtig en zal zeker niet misstaan bij die leuke gezellige kersttrui :)

  Oude Gewoontes en Rituelen

   

  Het woord ritueel kan allerlei associaties oproepen, maar het is eigenlijk niks anders dan een oude gewoonte. Een handeling waar je betekenis aan hebt gekoppeld. 

  Voor de een is dat een simpel ochtendritueel van douchen, tandenpoetsen en ontbijten, voor de ander misschien het bidden voor het slapen gaan. Met sinterklaas zingen we liedjes bij het schoenzetten en bij een uitvaart leggen we bloemen op de kist. 

  Zo is ons leven doordrongen van de rituelen en aan de een hecht je meer waarde dan aan de ander. 

  De rituelen die ik je hieronder aandraag, kunnen je helpen om meer diepgang te ervaren. Jouw intenties spelen daarbij de grootste rol. Als je het doet omdat je het leuk vind, dan wens ik je heel veel plezier bij de uitvoering. Als je graag jezelf beter wilt leren kennen of misschien de ware traditie van Yule, dan zal dat hetgeen zijn wat deze rituelen je kunnen brengen. 

  Voor alle rituelen zorg je voor een rustige, sfeervolle omgeving. Steek wat kaarsjes aan, brand een wierookstokje of kies een fijne blend voor in je diffuser. Geuren doen namelijk veel met onze stemming. En niet vergeten...het is jouw moment. Dus als jij voelt dat het anders moet, je wilt iets weglaten of juist toevoegen, volg vooral je gevoel. 

  Om het je nog makkelijker te maken heb ik van deze en andere rituelen mooie sets samengesteld. Je ontvangt dan het ritueel op papier met de bijbehorende kaarsen, stenen, wierook, salie en/of etherische oliën. 

  Yule Reflectie Ritueel

  Een ritueel waarbij je stil staat bij het verleden, het heden en het komende jaar.

  Benodigdheden:

  *Aansteker of lucifers
  *Yule Reflectie Ritueelset (kant-en-klare set) of kies los
  *Witte salie of Palo Santo met vuurvast schaaltje of Abaloneschelp

  *Drie kaarsen zwart, rood en wit
  *Drie kaarsenhouders
  *Drie edelstenen shungiet, rode jaspis en bergkristal

  Creëer rust in de ruimte. Telefoons en andere afleiders leg je weg of doe je uit. Misschien wil je wel eerst de gordijnen dicht doen of de stekker van de voordeurbel eruit trekken ;) 


  Leg alle benodigdheden binnen handbereik.

  Waar ik mee begin is de ruimte reinigen met Salie of PaloSanto. Hiermee maak je de ruimte schoon van oude energie en zorg je ervoor dat er ruimte ontstaat voor nieuwe zuivere energie. Spanning en stress kan je loslaten en wordt afgevoerd. Het reinigen helpt je ook te aarden en te landen in je lijf. Kan je niet tegen rook, dan is het een optie om gebruik te maken van een auraspray of een etherische olie. De ClarySage, Melaleuca (TeaTree) of Eucalyptus zijn fijne oliën om mee te reinigen.

  Na het reinigen ga je zitten op de plek waar je jouw spulletjes hebt uitgestald. Zet vervolgens alles neer in onderstaande volgorde: ps de salie met abaloneschelp hou je bij de hand, evenals je aansteker.

  Links van je: Het Verleden
  Een kaarsenhouder met de Zwarte kaars, de Shungiet
  Wat laat ik achter mij, wat laat ik los, wat dient mij niet meer, welke overtuiging mag ik laten varen, wat mag ik laten rusten?

  Midden voor je: Het Heden
  Een kaarsenhouder met de rode kaars, de Rode Jaspis
  Welk vuur voel ik in mij branden, wat is mijn passie, wat vind ik leuk, hoe voel ik dat ik leef, wat wil ik nu op dit moment?

  Recht van je: De Toekomst
  Een kaarsenhouder met de witte kaars, de Bergkristal
  Wat wil ik hebben, wat wil ik leren, waar wil ik heen, wat is mijn wens voor volgend jaar?


  Steek de salie opnieuw aan en reinig nu jezelf. Verspreid de rook (olie of spray) van je kruin naar je zitbotje, je armen en je benen. 
  Spreek nu een duidelijke intentie uit voor dit moment. Bijv. ik wil voelen wat er in mij aanwezig is of ik neem nu de rust en tijd voor dit ritueel. Kijk wat voor jou waar is.

  Verleden:
  Begin met het aansteken van de bijbehorende kaars. Pak de Shungiet in je hand, reinig deze met de salie. Stem je nu af op de Shungiet en verbind je met de vragen die daar bij horen. Doe dit ongeveer 10 minuten. Benoem nu hardop alles wat je wilt loslaten en zeg daarbij dat je dit mag laten bij deze steen.  Als je klaar bent leg je de steen weer terug. Het mooiste is als je deze steen terug mag geven aan moeder aarde. Je kiest hiervoor een plek uit in je tuin of begraaft deze ergens in het bos. Je zal zien dat je precies weet waar deze steen heen mag. Misschien merk je dat je de steen nog niet gelijk kwijt wilt. Wellicht heb je hiervoor iets meer tijd nodig. Het is allemaal oké. Als je het weet en je kan dat gelijk uitvoeren, dan mag je daar nu ook de tijd voor nemen. 

  Het Heden:
  Begin met het aansteken van de bijbehorende kaars. Pak de Rode Jaspis in je hand, reinig deze met de salie. Stem je nu af op de Rode Jaspis en verbind je met de vragen die daar bij horen. Doe dit ongeveer 10 minuten. Benoem nu hardop alles wat nu aanwezig is en zeg daarbij dat je dit verankerd in deze steen. Als je klaar bent mag je de steen een plekje geven op bijvoorbeeld jouw altaar of een andere fijne plaats in huis. Het is fijn om de steen als reminder te gebruiken voor datgene wat er is in je leven. Wees dankbaar.

  De Toekomst:
  Begin met het aansteken van de bijbehorende kaars. Pak de Bergkristal in je hand, reinig deze met de salie. Stem je nu af op de bergkristal en verbind je met de vragen die daar bij horen. Doe dit ongeveer 10 minuten. Benoem nu hardop alles wat je graag wil voor de toekomst en zeg daarbij dat je jouw wensen kracht bijzet met deze steen. Je mag de steen bij je dragen de komende tijd. Hij zal je helderheid geven en kracht. De bergkristal is een steen die energie geeft en deze energie ook zuivert houdt. Precies wat je nodig hebt om dat wat je wilt te creëren in het leven.

  Ga in gedachten nog even na wat het ritueel je gebracht heeft en sluit het ritueel af door de Spirit van Yule te bedanken. Vervolgens doof je de kaarsen als je niet meer in de ruimte gaat verblijven. Anders is het fijn voor de energie om de kaarsen te laten branden tot ze vanzelf uitgaan.  Yule wens ritueel

  Benodigdheden:

  *Yule Wens ritueelset of
  *Himalayazout
  *Wierook Frankincense
  *Rode kaars
  *Witte Salie in vuurvast schaaltje of Abeloneschelp

  Dit ritueel kan je alleen of met een meerdere mensen uitvoeren, ideaal voor de hele familie. Je hebt in beide gevallen maar één Yule Wens Ritueelsetje nodig. 

   

  Voor dit ritueel heb je ook een Yule tak nodig, dat kan zijn een kersttak, een zelfgemaakte tak of een tak uit het bos, ze voldoen allemaal. Kies wat jij zelf mooi vind, want hij hangt tenslotte nog een tijdje in jouw huis. 

   

  Dit ritueel begin je door eerst de ruimte en de aanwezigen te smudgen, reinigen met salie. Dit doe je door de rook van de salie met een smudgeveer of je handen te verspreiden door de lucht naar alle hoekjes en over de aanwezigen heen. Vervolgens trek je een cirkel om de plek waar je gaat zitten en leg je alle benodigdheden binnen de cirkel. 

  Heet iedereen of jezelf welkom en sluit allen de ogen. Maak in gedachten contact met je lijf, je stoel, de grond. Stel je voor dat je een verbinding maakt met moeder aarde en daarna met vader lucht. Voel de aanwezigheid van je innerlijke vuur in het bekkengebied en ga in gedachten met je aandacht naar je hart. Stel je voor dat je daar drie zaadjes plant. Het eerste zaadje is voor jezelf. Kijk of je dit zaadje groter kan laten groeien. Doe ditzelfde met de andere twee zaadjes. Deze zijn voor iemand die jouw steun kan gebruiken én een zaadje voor de aarde. Hierna open je de ogen nadat je even de tijd hebt genomen om je lijf weer goed te voelen. Misschien vind je het fijn om dit gedeelte met elkaar te delen, niks hoeft, alles mag.

  Dank vervolgens de elementen van de natuur door de juiste elementen bij de juiste richting te leggen en deze te activeren. (Je steekt de kaars aan en de wierook.) Elke windstreek heeft zijn eigen element. Je mag zelf invulling geven aan hoe je dit wilt doen. Een idee is dat er vier mensen een element vertegenwoordigen. Je kan dit ook zelf doen. Als je alleen bent kan dit in gedachten, als je samen bent dan doe je dit hardop zodat iedereen dit kan horen. 
  Laat elke element rondgaan met de klok mee zodat eenieder zich hiermee kan verbinden. Zet deze daarna bij de juiste windrichting. Als je alleen bent kan je de elementen om je heen plaatsen. Dat is in een groep minder handig. Je kan dan een altaar middenin de cirkel maken en daar de elementen plaatsen in de juiste windrichting.

   

  Noorden element Aarde    - Schaaltje met Himalaya Zout.                               
  Oosten element Lucht       - Frankincense Wierook of Frankincense van Doterra is een diffuser.
  Zuiden element Vuur         - Rode Kaars
  Westen element Water      - Kommetje Water 

   

  Als alles op zijn plek staat, pak je de Yule tak. Aan de Yule tak komen straks de wensen te hangen, maar eerst wordt hij met alle vier de elementen gezegend. 

  • Haal de Yule tak door de rook van de Frankincense wierook of diffuser voor het element lucht in het Oosten. De Frankincense is een reinigende wierook en staat symbool voor onze goddelijke vader en onze spirituele verbinding met ieder ander.
  • Besprenkel de Yule tak met water, want water is een symbool van alle emoties en de reinigende werking van water.
  • Haal de Yule tak voorzichtig door het vuur en geef daarmee kracht en passie mee aan de wensen die ze mag gaan dragen.
  • Geef tenslotte de Yule tak een verbinding met Moeder Aarde door hem te  bestrooien met wat zout.


  Vervolgens mag iedereen 3 wensen meegeven; een persoonlijke wens, een wens voor een dierbare of iemand die steun kan gebruiken en een wens voor de wereld. Een wens is altijd positief en bekrachtigend.Het meegeven van de wensen kan je op verschillende wijzen doen, het ligt voornamelijk aan de tijd die je ervoor uit wil trekken. Je kan iedereen persoonlijk de Yule tak laten vasthouden zodat die persoon zijn wensen kan doen in stilte of hardop of je gaat gelijk over het opschrijven van de wensen en deze dan in de tak te hangen. Hierbij doe ik een beroep op jouw gevoel. Denk er niet teveel over na, in het moment ontstaat het vaak vanzelf.

  • Laat iedereen de tak kort vasthouden en zijn of haar wensen uitspreken.
  • Schrijf dan de wensen op en bind ze vast aan de Yule tak
  • Sluit af met een kort deelrondje.


  Wees voorzichtig met wat je wenst. Het zou weleens kunnen uitkomen.

   

  Fijne Yule tijd

  Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren.
  Brand een kaarsje, een wierookstokje, maak tijd voor jou en ontdek wat een ritueel voor jou kan betekenen.

  Of misschien zie ik je straks in de winkel en kan je mij vertellen hoe lekker de koekjes waren of hoe leuk het was om met een sinaasappel een kaarsje te maken. (dat lees ik ook graag terug via de mail hoor :)

  Ik wens je een hele fijne Yule tijd.
  Geniet van het naar binnen keren en van elkaar.

  Zorg goed voor jezelf 

  Heel veel liefs,
  Mariëlle

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.