Mama & Baby, van zwangerschap tot samen genieten

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 21:53

Nieuw leven op moeder aarde

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, je gaat tenslotte een nieuw leven op moeder aarde zetten. 

Om je lichaam tijdens de zwangerschap te ondersteunen, kan je gebruik maken van etherische oliën, maar welke oliën ga je dan inzetten en is dit wel veilig?

 

Zelf werk ik sinds 2016 met etherische oliën en helaas kende ik de olietjes niet tijdens mijn eigen zwangerschappen. Ik had graag toen al kennisgemaakt met de oliën, want ik kon best wel wat ondersteuning gebruiken. 

 

Nu pas ik de etherische oliën toe in mijn dagelijkse leven en leer ik vrouwen én mannen (af en toe ;) hoe ze zichzelf en hun gezin kunnen ondersteunen gezond te leven, vrij van chemicaliën en dichter bij de natuur.

 

Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Of het nu om je eerste kindje gaat of om de vierde, geen enkele zwangerschap en geen enkel kindje die ter wereld mag komen is hetzelfde. 

 

Als je zwanger bent en voor dit nieuwe leven moet gaan zorgen, dan is het een logische stap dat je extra aandacht besteed aan je  fysieke en emotionele welzijn. Je bent dan met etherische oliën op de juiste weg.

 

Een etherische olie is de essentie van een plant. De natuurlijke afweer tegen invloeden van buitenaf. Wij mensen kunnen gebruik maken van deze weldadige oliën om onze gezondheid te ondersteunen. 

Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam verschillend reageert op etherische oliën. Tijdens een zwangerschap is het lichaam  gevoeliger en kan ook nog eens anders reageren dan normaal. Wees daarom extra voorzichtig en gebruik een draagolie om de etherische oliën te verdunnen.

 

Je kan veel etherische oliën veilig gebruiken tijdens en na je zwangerschap, maar er zijn ook oliën die je juist NIET inzet. Sommige oliën hebben invloed op de hormonen en kunnen dus een stimulerend effect hebben op de baarmoeder. 

Een aantal oliën hebben een te sterke effect op een orgaan of orgaansystemen. Er is bij sommigen oliën ook nog niet bekend welke invloed een langdurig gebruik door de moeder op de foetus heeft. Vandaar dat sommige oliën, die voor het kind te sterk zijn, tijdens de zwangerschap beter niet gebruikt kunnen worden.

 

Er zijn gelukkig vele oliën die je heerlijk kunnen ondersteunen tijdens deze bijzondere negen maanden. Daarom is het juist zo belangrijk dat je goed geïnformeerd aan de slag kunt gaan. 

 

Wat zeker net zo belangrijk is en misschien nog wel zwaarder weegt, is dat je goed blijft luisteren naar je lichaam. Jouw lijf weet zoveel meer dan ik jou kan vertellen.

 

Als jouw neus een afkeer heeft tegen een bepaalde olie, luister dan. Kijk of er een andere olie beschikbaar is die een soortgelijke werking heeft en die jou wel aanspreekt. De natuur beschikt over zoveel wijsheid en jij dus ook.

Veilig in Gebruik

Welke etherische oliën zijn veilig tijdens de zwangerschap?

 

Ook tijdens je zwangerschap kan je genieten van de kracht van etherische olie. De volgende oliën zijn veilig om te gebruiken. Let vooral op de signalen die je lichaam jou geeft. Het is belangrijk dat je hier goed naar luistert. Je lijf weet :)

Bergamot - Den - Citroen -Eucalyptus - Geranium

Grapefruit - Kamille - Lavendel - Mandarijn - Neroli

Niaouli - Palmarosa - Patchoeli - Petitgrain 

Roos - Rozenhout - Sandelhout 

Sinaasappel - Vetiver - Wierook

 

Gebruik de oliën door ze te verdampen in een aroma diffuser of gebruik ze topisch. 

 

Verdun voor het smeren met gefractioneerde kokosolie. Fijne plekken om de olie te smeren is onder de voeten, in de nek en polsen of als massage olie.

Nu even niet!

Welke etherische oliën NIET gebruiken tijdens de zwangerschap?

Etherische oliën zijn heerlijk om te gebruiken, maar er zijn omstandigheden waarin je voorzichtig moet zijn met bepaalde oliën of ze zelfs helemaal moet vermijden. 

Tijdens je zwangerschap is je hormoonhuishouding uitermate belangrijk. Je wilt deze absoluut niet verstoren. 

 

De volgende oliën moet je deze 9 maanden vermijden:

 

 

Bloeddruk: Deze oliën hebben een bloeddruk verhogende werking of werken positief op de bloeddruk.     

Rosemary; Thyme; Marjoram; Wintergreen; Vetiver; Peppermint; DeepBlue

Hormonen: Deze oliën hebben invloed op de hormonen.         

Spearmint; ClarySage (wél tijdens de bevalling); Fennel; Myrrh, Rose; Wintergreen; DeepBlue

Diuretisch: Deze oliën bevorderen urine afscheiding.                   

Cypress; Cedarwood; Basil; Birch

Te Sterk: Deze oliën hebben een sterke werking die te intens is om tijdens de zwangerschap te gebruiken.   

Cassia; Cinnamon; Oregano; Clove, OnGuard

Ik weet dat er zwangere vrouwen zijn die wel gebruik maken van olietjes uit deze lijst. Ik ga ervan uit dat zij hun lijf goed kennen en weten wat het wel en niet nodig heeft. Als je geen of nauwelijks ervaring hebt met het gebruik van etherische olie, of je bent minder bekend met de signalen die je lichaam afgeeft, dan raad ik je aan de lijst goed aan te houden. 

De Bevalling

Verlichting tijdens de bevalling

 

En dan zijn er natuurlijk oliën die je een steuntje in de rug kunnen geven tijdens je bevalling. Ook hier luister je naar jouw lichaam. Als iets niet goed voelt, dan doe je dat niet.

 

Kalmerende en motiverende oliën:

Lavender balanceert, ontspant en werkt versterkend op alle anderen oliën

Clary Sage ondersteunt de geboorte door zijn euforische en pijn verlichtende werking, steunt de ademhalingsspieren, de baarmoeder en werkt rustgevend op de lage wervelkolom. Elevation is een opwekkende diffuser blend die ook rust bevorderd.

Serenity reduceert stress, werkt kalmerend op het zenuwstelsel

Rose ontspant de baarmoeder, helpt erbij de ligamenten te verzachten zodat het bekken zich makkelijker kan wijden, een druppel achter elk oor

Peppermint werkt verkoelend bij massage op de onderrug. Ondersteund de gemoedsrust.

Balance tijdens een voetmassage, ondersteund een gevoel van ontspannenheid en doorzettingsvermogen

 

Pijnverlichtende oliën:

Black Pepper verlicht pijn in de onderrug, brengt “beweging”

Jasmine verlicht pijn maar kan ook weeën opwekken en deze intensiveren

 

Stimulerende oliën:

Myrrh versterkt weeën en kan de bevalling op gang brengen 

Geranium heeft een samentrekkende effect op de baarmoeder.

Clary Sage 3-4 druppels op binnenkant enkel werkt stimulerend op de geboorte.

 

Oliën mix voor mama (nadat de weeën reeds zijn begonnen): 

Jasmine, Clary Sage, Rose, van elk 6 druppels in 50 ml gefract. kokosolie.

Het is fijn als je hier van te voren een roller van maakt en bewaart in je bevallingstas. Je hebt deze dan zeker bij de hand als het zover is.

Mama

Oliën voor ná de Bevalling

Je hebt een intense ervaring achter de rug en voor je lijf voelt het alsof je een marathon hebt gelopen. Ze heeft nu behoefte aan rust en herstel. Etherische oliën kunnen je daarbij ondersteunen.

 

Ontspanning & ongemakken

Frankinsence in de diffuser voor rust & verbinding.

AromaTouch werkt ondersteunend voor spierherstel: laat je een massage geven!

ZenGest verdunnen en als massage bij ongemakken in de buikstreek (niet voor baby’s geschikt)

Peppermint als massage bij buikpijn, goed verdunnen (niet voor baby’s geschikt)

Ondersteuning bij Huidherstel

Frankinsence bij huidproblemen (altijd verdunnen) op de huid aanbrengen

Deep Blue Rub op de buik en rug masseren verlicht acute naweeën, daarna overgaan op White Fir & Lavender, verdunnen met kokosolie

Balance is verzorgend voor de sensitieve delen.

 

Diffuser blends

On Guard in de diffuser tijdens kraambezoek onderhoud een gezonde luchtcirculatie.

Serenity voor een ontspannen sfeer

Elevation voor een opgewekte geur in huis

Purify tegen vieze geurtjes

Baby

Oliën voor verzorging en ongemakken

Als je etherische olie gaat toepassen bij baby’s en kinderen dan moet je sterk verdunnen. Lees eerst mijn blog over Verdunnen van Etherische oliën.

 

Slapen

Lavender, Serenity of Balance 1-2 druppels onder de voetjes, de nek of langs de wervelkolom masseren. In de diffuser op slaapkamer.

 

Gezonde Spijsvertering

Lavender en Fennel samen werken verzachtend bij ongemakken in de spijsvertering. 

Mix van elk 1 druppel met kokosolie en masseer over de ruggenwervel of zachtjes met de klok mee rond om de buiknavel. Rosemary ondersteunt een goede doorloop in de spijsvertering.

1-2 druppels in kokosolie verdunnen en op de buik én onder de voeten masseren

 

Vrij ademhalen

Tea Tree Lavender, Lemon  geven ondersteuning tijdens ongemakken bij weersinvloeden en seizoenswisselingen. Doe 1-2 druppels van elk in de diffuser of doe 1 druppel van elk olie mixen met kokosolie en smeer deze op de borst en onder voeten, elke 4 uur herhalen.

 

Huidverzorging

Lavender, Roman Chamomile , Sandalwood of Myrrh ondersteunen behoud van een gezonde huid. 1 druppel verdunt met kokosolie op de huid aanbrengen. Een olie per keer gebruiken, kijk welke het beste werkt.

Myrrh,  een druppel (eerst verdunnen) op de navel helpt met het uitdrogen en helen, zodat de navelstreng sneller kan afvallen

Jij en je baby verdienen nu eenmaal het beste

 

Wees je ervan bewust dat er vele merken etherische olie zijn en dat je kiest voor een merk dat gebruik maakt van biologische olie van hoge kwaliteit. Alleen deze zijn namelijk geschikt om veilig toe te passen.

Ik maak zelf gebruik van de oliën van DoTerra. Deze zijn uitvoerig getest en voldoen aan mijn hoge kwaliteit eisen. Daarnaast is het een integer bedrijf met hart voor mens en aarde, wat DoTerra voor mij nog waardevoller maakt.

 

Ik wens je een voorspoedige zwangerschap en bevalling. Download het e-book om te gebruiken als naslagwerk en handboek tijdens het inzetten van etherische oliën.

 

Mocht je vragen hebben dan kan je mij benaderen via info@dezweverigewinkel.nl of voel je vrij een reactie te plaatsen.

Heel veel liefs,

Mariëlle Schenk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.