Het Jaarwiel: Etherische Olie

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 16:37

Ik heb al geschreven over het jaarwiel en de edelstenen per maand dus waarom ook niet over etherische olie. Alle etherische oliën dragen hun eigen energie met zich mee. Ze werken in op onze emoties en stemmingen en hebben daarin een sturende werking. 

 

Op het moment dat je een etherische olie ruikt, wordt het limbisch systeem geactiveerd. Het limbische systeem is van het Latijnse woord limbus dat 'rand' betekent. Het limbische systeem ligt aan de rand onder de hersenkwabben.

Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Hier worden onder andere hormonen geproduceerd en wordt de temperatuur en de eetlust geregeld.

Je kan je dan wel voorstellen dat een etherische olie enorm veel impact kan hebben in ons leven. Voor mij is het toepassen van een etherische olie, dagelijkse kost. Ze zitten verwerkt in mijn verzorgingsproducten en supplementen, waardoor ik ze altijd gebruik. Maar dat is natuurlijk niet het enige. De toepassingen zijn eindeloos, van topisch gebruik tot aromatherapie.

 

Ik pas de oliën veel toe in de verschillende diffusers in mijn huis. Dit doe ik o.a. om de heerlijke geuren en het vermogen om de emoties te reguleren. 

Daarom heb ik een overzicht gemaakt van DoTerra oliën die het beste bij de maanden van het jaar passen. Ook heb ik hier de eventuele vervangingen bij gezet, want het kan zijn dat deze olie het net niet is voor jou.  De werking van deze oliën zal nooit precies hetzelfde zijn, maar wel passend bij de betreffende maand. 

Etherische olie per maand

Het Keltische jaarwiel begint op 1 november op Samhain wat gevierd wordt op de avond daarvoor 31 oktober. Zo worden de jaarfeesten altijd de avond voor het werkelijke feest gevierd. Denk maar aan kerstavond of Sinterklaasavond. We vieren Sinterklaas namelijk op de avond van 5 december, terwijl hij op 6 december jarig is. Dat komt omdat de oorsprong van deze vieringen ligt in de oude Keltische en Germaanse tradities, maar daarover een andere keer meer.

 

Ik geef je hier de DoTerra oliën gekoppeld aan de maanden. Als je verder leest vind je de omschrijvingen.

November    - Vetiver

December    - Frankincense/Mirre

Januari.          - Air

Februari         - Bergamot

Maart.          - Cedarwood

April.             - Rose of Geranium

Mei                - Patchouli

Juni.              - Wild Orange

Juli.    .             - OnGuard

Augustus       - Pepermunt

September    - Siberian Fir

oktober.          - Lavendel

Edelstenen per maand met Uitleg

November - Vetiver

Vetiver werkt sterk aardend en en helpt je tot diep in de aarde te verankeren. Hij helpt je om te gaan met emotionele stress en energie die je uit je kracht haalt. De Vetiver beschermd de zonnevlecht tegen overgevoeligheid en brengt balans in je hele systeem. Samhain is het begin van een nieuw jaar. Op dit moment laat je het oude achter je en ontstaat er weer ruimte voor nieuw. 

Vervangers: Oregano, Melaleuca

December - Frankincense/Mirre

De Frankincense werkt aardend als er met hogere energieën gewerkt wordt. Hij helpt je een spirituele Goddelijke verbinding te maken. Frankincense stimuleert een heldere geest en geeft inzicht in je levenslessen. Ondersteunt bij meditatie en zelfreflectie. Mirre is de olie die past bij de vrouwelijke moeder energie. Het schenken van leven en hebben van oervertrouwen.

In December start de Yule tijd. Een periode van 13 heilige nachten waarin je naar binnen mag keren en contact mag maken met je hogere zelf. De Frankincense ondersteunt je in dit proces en helpt je ook de verbinding met je aardse lichaam niet te verliezen. Tijdens de winterzonnewende oftewel midwinter, vind de conceptie van moeder aarde plaats. De natuur raakt zwanger van het licht die weer mag gaan groeien.

Vervanger: Arborvitae (Levensboom), Holyday Peace

Januari - Air (Breathe)

De Air doet je denken aan de frisse zuivere lucht tijdens een koude winter lucht in januari. Deze samenstelling staat bekend om zijn zuiverende en verkwikkende werking. Na de Yule tijd heb je tijd nodig voor je zelf. De Air ondersteunt je om ruimte voor jezelf te nemen en je meer energie voelt om de kortere winterdagen door te komen.

 

Februari - Bergamot

Bergamot activeert en heeft tegelijkertijd een kamerende werking. De kruidige citrusgeur van Bergamot helpt je te ontwaken en je op een zachte manier te stimuleren om in actie te komen. Ze ondersteunt je natuurlijke creativiteit en vrolijkheid. De Bergamot laat je herinneren dat de winter bijna over is en de zon terug komt. De natuur ontwaakt. Op 1 februari wordt Imbolc gevierd, de belofte van de lente. Dat is waar ook de Bergamot voor staat.

Maart - Cedarwood

Cedarwood heeft een fijne aardende werking en laat je voelen dat je verbonden bent met moeder aarde.. Hij heeft een beschermende werking en brengt  voorspoed en geluk. De Cedarwood stimuleert je om je hart te volgen en je dromen waar te maken.. Hij stelt het hart gerust en geeft een gevoel van veiligheid. Ostara is het jaarfeest die gevierd wordt op 20 maart en luid het begin van de lente in. De dag en nacht zijn nu even lang. Ostara is een feest van voorspoed en vruchtbaarheid. Tijd om te dromen over wat jij mag gaan oogsten in de herfst.

April - Geranium of Rose

De Geranium is een olie die inwerkt op het hart. Ze ondersteunt je om van jezelf te houden en je zelfvertrouwen te vergroten. Geranium is daarmee een echte hart opener en werkt ook verzachtend. De liefde mag opbloeien, want dit is ook precies wat je terug ziet in de natuur. Liefde voor het leven en je veilig genoeg te voelen om de connectie aan te gaan met anderen.

Mei - Patchouli

De Patchouli is bij uitstek de olie van passie en seksualiteit. Hij staat symbool voor vuur, creativiteit, actie en is stemmingsverhogend. Op 1 mei wordt Beltane gevierd, het feest van vuur en de voortplanting. Men eerde de aarde en staken grote vuren aan om een vruchtbaar jaar te ontvangen. De liefde werd geëerd en men ging door met feesten tot vroeg in de ochtend. De patchoeli past daarom ook zo goed bij de maand mei.

Juni - Wild Orange

De Wild Orange is een opwekkende olie en wordt ook wel de Blije olie genoemd. De geur doet je denken aan de zomer die eraan staat te komen. Zijn opwekkende werking stimuleert je om verder te ontwaken en in actie te komen. De natuur komt tot bloei, de zon op zijn krachtigst en zomerse vrolijkheid hangt in de lucht. De zomerzonnewende, ook wel Litha of midzomer genoemd, wordt gevierd op 21 juni. 

Juli - OnGuard

De midzomer is net geweest. Vreugde en vertrouwen hangen in de lucht. Dat is de energie van de de OnGuard. Je voelt je veilig en beschermd. Je bent geaard en voelt je veilig. De OnGuard heeft een beschermende werking tegen invloeden van buitenaf. Door zijn combinatie van oliën merk je dat je algehele welzijn wordt ondersteund. Je voelt je sterk, daadkrachtig en beschermd.

Augustus - Pepermunt

Een mooie olie voor deze eerste oogstmaand. Pepermunt werkt positief op ons maag- darmstelsel én de luchtwegen. Je zou kunnen zeggen dat hij een verbinding heeft van onder naar boven. Aangezien de Pepermunt een opwekkende en verkwikkende werking heeft, is de olie fijn om te gebruiken om deze laatste zomermaand nog gedaan te krijgen wat jij wenst. 

September - Siberian Fir

De Siberian Fir heeft een kalmerende werking op de emoties, wat fijn is tijdens roerige tijden. De olie bevorderd een gevoel van in evenwicht zijn waardoor er meer balans ontstaat. Hij werkt aardend waardoor je makkelijker in contact blijft met je lijf. De natuur bereidt zich voor om weer naar binnen te keren. De bladeren beginnen te vallen en de laatste oogst wordt verwerkt. Dan is het fijn om de Siberian Fir in de diffuser te doen of een roller te maken waar de Siberian Fir in zit.

 

Oktober - Lavendel

De lavendel ondersteund een gezonde nachtrust en de geur van lavendel heeft een ontspannende werking. Daarom is ze zo fijn om in te zetten in de maand oktober waarin we klaar zijn met alle voorbereidingen voor de winter. Het is tijd om te rusten, te ontspannen en meer naar binnen te keren. De dagen worden korter, dus gebruik deze langere nachten om heerlijk bij te tanken.

Mocht je interesse hebben in het gebruiken en toepassen van de oliën, neem dan gerust contact met mij op.

Je kan mij een mail sturen via deze link. of stuur mij een Whats-app bericht.

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en lees daarom ook graag je reacties terug onder dit bericht. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.